James Goldstein Office Glass by Kristopher Conner

James Goldstein Office Glass

The design of the office and glass details were developed by Architect Duncan Nicholson working with Structural Engineer Andrew Nasser. The cantilevered glass canopy is secured with bolts at the header and has a custom triangular stainless steel fitting that secures the top and bottom glass panels that work together to support one another. The glass was installed by Brad Leslie of Giroux Glass the custom stainless steel hardware was fabricated by Breakform Design. During the installation Giroux Glass used a spider crane to manipulate the large panes of glass into place.

Spider Crane Glass Installation
Giroux Glass Installation

The finished space is a spectacular and unique office with a clear span opening to the view that cants outward allowing you step up and lean out toward the view. 

Goldstein Office Glass Detail

Goldstein Estate-LACMA in Apollo Magazine by Kristopher Conner

apollo-masthead.png

Conner & Perry Architects was recently mentioned in a well written and researched article in Apollo Magazine on the recent deal between the Goldstein Estate and LACMA.  We highly recommend reading it (see link here) for a better understanding of the history of the property and the larger implications of the museum's acquisition of this architectural icon.

What is Los Angeles good at, beyond movies? Yes, the city has made an underrated contribution to modern art, and yes, much of Western pop music has come out of Los Angeles (although often incubated elsewhere first) and hell, it even has a couple of competent sports teams. But where the city has been a bona fide global leader in the last 100 years is in the field of residential architecture . . .

. . . Lautner, who died in 1994, did not design Club James, as it is known, but Goldstein got the next best thing: Lautner’s protégé Duncan Nicholson. When Nicholson unexpectedly died last year, the project passed to the firm of Kristopher Conner and James Perry, who had, in turn, been mentored by Nicholson. Goldstein’s extension of his property is a direct homage to its original architect – what an art historian might call ‘School of Lautner’. But it is far from original.
— Jonathan Griffin, "Big Lebowski pad acquired by LACMA" Apollo Magazine, 27 April, 2016 (http://www.apollo-magazine.com/big-lebowski-pad-acquired-by-lacma/)

Tennis Industry Magazine Award by Kristopher Conner

James Goldstein Tennis Court

The Tennis Industry Magazine awarded the Goldstein Tennis Court in 2015 "Outstanding Residential Tennis Facility-of-the-year" and in the most recent issue February 2016 they recognized the court as one of best of the winning projects.

Tennis Industry Award Best Tennis Courts

The history of the Goldstein Tennis Court begins with the Sheats-Goldstein Residence, originally designed and constructed by the renowned architect, John Lautner, in 1963 for the Sheats family, and was purchased by James Goldstein in 1972.  This unique home, built with a minimal material pallet of concrete, steel, wood, and glass, contains almost no right angles and is built into a hillside that overlooks a view stretching from downtown Los Angeles to the Pacific Ocean.  Mr. Goldstein was so enamored by the house that he hired the original architect to remodel the home for years to come in an ongoing process they would call “perfecting the house.”

As the years progressed  Mr. Goldstein purchased the adjacent property and requested a design from Lautner for a tennis court, guest house, and reception building.  Lautner completed a schematic design for the project, but unfortunately passed away in 1994 before the working drawings could commence.  Duncan Nicholson, one of Lautner’s project architects, had worked on many aspects of the continuing renovation and construction of the original house, and stepped forward to continue the vision of both the architect and owner.  As the project was further developed, Mr. Goldstein requested additional programatic elements and a design for an office and entertainment facility below the tennis court was introduced.

Goldstein Tennis Court in Esquire Magazine April 2015

Goldstein Tennis Court in Esquire Magazine April 2015

The tennis court is situated on a south facing slope, with a lush terraced garden on the northern uphill side.  The western end is enclosed by a concrete wall extending up from the office structure below that also serves as a return wall.  The eastern end will eventually be enclosed by the concrete structure of the Reception/Home Theater building.  To the south, in order to maximize the beauty of the view, the owner requested that a glass guardrail be built to the minimum allowable height, regardless of the inevitable loss of the occasional errant ball.  The result has been described as an “infinity” tennis court, with no visual barriers between the players and the dramatic surroundings.  The tennis court structure is a double post-tension slab with waterproofing in between that allows it to serve as the building’s roof. This structural system minimizes the number of required support columns which enables an open plan below with large spans and a continuous frameless glass enclosure along the south facade.  The columns penetrate deep into the bedrock supporting the massive structure that cantilevers out of the hillside. The tennis court's main structural slab thickness varies in depth from 30” at the columns to 8” at its edges; the resulting undulating surface is a functional necessity of the structure that also dramatically enhances the viewer’s experience in the rooms below as the ceiling rises up to the view beyond.

Entertainment space below tennis court at dusk.

Entertainment space below tennis court at dusk.

The realization of the tennis court was a major milestone for the project and could not have been done without the dedication of owner James Goldstein, Architect Duncan Nicholson of Nicholson Architects, Structural Engineer Andrew Nasser of Omnispan Corporation, Contractor Bruce Ostermann and Site Foreman Harry Ernst of Ostermann Construction, Inc., Glazing Subcontractor Giroux Glass, Inc., and Tennis Court Contractor and Consultant Richard Zaino of Zaino Tennis Courts.

Architect Duncan Nicholson talking with sub contractor during concrete pour of tennis court slab.

Architect Duncan Nicholson talking with sub contractor during concrete pour of tennis court slab.

Last year, on January 20th Architect Duncan Nicholson lost his life in a brief battle with cancer. It is a tragedy that he did not survive to see the completion of his greatest work.  The project continues under the care of his proteges, Kristopher Conner and James Perry of Conner & Perry Architects, Inc.

Goldstein Estate to be bequeathed to LACMA by Kristopher Conner

We are excited for today's official announcement that our client, Jim Goldstein, will be entrusting his estate, as well as a significant endowment for it's care, to LACMA.  LACMA is a cultural mainstay of Los Angeles and a worthy caretaker for one of America's architectural icons.

Livingroom of the Sheats-Goldstein Residence by John Lautner (credit: LA Times)

Livingroom of the Sheats-Goldstein Residence by John Lautner (credit: LA Times)

See the link below to read the LA Times article covering the deal with a great description of the house, it's owner, and the history of the famed property.  A press conference will be happening this afternoon to make an official announcement.

http://www.latimes.com/entertainment/arts/la-et-cm-lacma-lautner-house-20160217-column.html

We look forward to working with Mr. Goldstein and LACMA in the future to ensure that this masterpiece is fully realized and available for the inspiration of many future generations to come.  

Jim Goldstein at the Sheats-Goldstein Residence by John Lautner (credit: LA Times)

Jim Goldstein at the Sheats-Goldstein Residence by John Lautner (credit: LA Times)

For more information on the ongoing design and construction at the Goldstein Estate and to inquire about getting your own unique architectural designs contact Conner & Perry Architects

Schwimmer Residence Entrance Trellis by Kristopher Conner

Schwimmer Residence designed by Architect John Lautner

Schwimmer Residence designed by Architect John Lautner

Damaged entry trellis

Damaged entry trellis

We had the pleasure of recently overseeing some minor but much needed repair work on the beautiful Schwimmer residence designed by architect John Lautner.  Located in Beverly Hills, CA, the Schwimmer Residence is situated on a hillside slope that commands dramatic views of Los Angeles and beyond. Lautner described the home as a “horizontal castle.”  He created large glass openings between a series of round stone turrets that create a structural support for the arched roof that is comprised of an array of large, curved Glulam beams and exposed Douglas Fir framing.

Repaired entry trellis

Repaired entry trellis

view of trellis repair from above

view of trellis repair from above

As part of the original design of the main entry into the house, the Douglas Fir structure of the canopy is exposed on the ends to create a trellis along a stone faced retaining wall. This design move allows natural light to flow down into the exterior entry space. Over time the exposed Douglas Fir trellis had been damaged by water and eventually began to rot.  For this project it was important to restore the beauty of the original design intent while at the same time making an improvement to the detail.  We worked with structural engineer, Andrew Nasser, general contractor John Alfano, and steel fabricator Breakform Design to come together and execute a new detail that provides a durable structural connection and protects the materials from the elements.

When working on any architecturally significant building, such as a John Lautner designed home, its important to respect the original design intentions of the architect. These homes are works of art and should be treated as such, so that they remain intact for the benefit and learning of future generations.

Tensile Structure by Kristopher Conner

Goldstein Canopy Tensile Structure

We are excited for our first erected tensile canopy structure! The steel support structure was quickly erected and painted by metal fabricators Breakform Design. The custom canopy was fabricated out of sunbrella fabric material by Sark Custom Awnings.

Early rendering of entry canopy

Early rendering of entry canopy

We eliminated the need for turnbuckles by using custom fabricated steel end supports developed by structural engineer Andrew Nasser. The canopy tent structure serves as a temporary cover to protect the entrance into the Goldstein entertainment complex.

A small step among many at the Goldstein Estate as the project continues to evolve towards its master planned design. Eventually the entry canopy will be replaced by a permanent concrete and glass roof structure that is part of the planned home theater building.

sheats goldstein entry canopy

For more information about the project please contact Conner and Perry Architects.